اختلال شخصیت اسکیزوئید از تشخیص تا درمان چیست ؟

از نظر عاطفی و هیجانی سردی ؟ به فعالیت‌های انفردی علاقه داری ؟ فقط با بستگان درجه یک خودت صمیمی هستی ؟ علاقه کمی به رابطه جنسی داری ؟ تعریف و انتقاد دیگران برات اهمیتی نداره ؟ اسکیزوئید اصطلاحی نسبتاً قدیمی است که بلولر در سال 1924 آن را برای توصیف افراد درون گرا و کسانی که از دنیا رو بر می‌گرداندند استفاده می‌کرد. افراد دارای اختلال شخصیت اسکیزوئید معمولا در انزوا هستند و تمایل به روابط انسانی را ندارند. چنین شخصی ممکن است تحصیلات خوب و شغلی مناسب داشته باشد و زندگی روزانه آنها مختل نیست. ما در این مقاله قصد داریم اختلال شخصیت اسکیزوئید را به طور کامل توضیح داده و علائم و راه‌های تشخیص و درمان این بیماری را به شما بگوییم.

اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست ؟

اختلال شخصیت اسکیزوئید یا Schizoid Personality Disorder الگویی از جدایی و بی تفاوتی نسبت به روابط اجتماعی و محدود بودن بروز هیجان در روابط بین فردی است. این اختلال معمولا در اوایل جوانی در فرد ایجاد می‌شود. این افراد معمولا دارای حالت عاطفی محدود و درونگرا هستند. آنها حتی گاهی از تعامل با انسان‌ها ناراحت می‌شوند.

این افراد معمولا با بیشتر از یک یا دو تن از اعضای خانواده ارتباط برقرار نمی‌کنند و حتی ممکن است نسبت به اعضای خانواده دلبستگی عاطفی نیز نداشته باشند به خاطر همین نشانه‌ها برخی از مردم آن‌ها را به اشتباه دچار اختلال افسردگی یا طیف اتیسم می‌دانند و یا آنها را با کسانی که بیماری اسکیزوفرنی دارند اشتباه می‌گیرند. به طور کلی این افراد از نظر دیگران عجیب و غیرعادی هستند. افراد دارای این اختلال شیفته مفاهیم ماورا و اشیا بدون جان هستند. این افراد بسیار تکرو و منزوی هستند. این اختلال مانند اکثر اختلالات درمان آن طول می کشد اما مادام العمر نیست.

همچنین بخوانید

افرادی که در وضعیت ناپایدار روحی هستند. و خود باوری در آن‌ها متاثر از توجه دیگران است و همیشه دوست دارند جلب توجه و خودنمایی کنند و اگر نتوانند توجه دیگران را به خود جلب کنند دچار افسردگی می‌شوند ، احتمالا دچار اختلال شخصیت نمایشی هستند با ما تا پایان این مقاله همراه باشبد تا شما را با این اختلال و راه‌های تشخیص و درمان آن به طور کامل آشنا کنیم.

اختلال شخصیت نمایشی را بیشتر بشناسید

اختلال شخصیت اسکیزوئید و تاثیر آن بر آی‌کیو ( IQ ) و ایکیو ( EQ )

این افراد معمولا حافظه خوبی دارند و هوش آیکیوی بالایی نسبت به دیگر افراد دارند که باعث می‌شود افرادی خلاق و مبتکر باشند. اما برعکس آن از ایکیو یا هوش هیجانی و اجتماعی پایینی برخوردار هستند. این افراد به امور فکری و انتزاعی علاقه زیادی داشته و به خوبی می‌توانند از پس این مسائل برآیند.

تاثیر اختلال شخصیت اسکیزوئید بر نحوه ارتباط با دیگران

افرد مبتلا به اختلال اسکیزوئید از دیگران از نظر اجتماعی و هیجانی فاصله می‌گیرند و دوست دارند بیش‌تر وقت‌ها تنها باشند و حالت عاطفی این افراد سرد ، محدود ، یا بسیار جدی است. آنها معمولا تنها بوده و دوستی برای خود ندارند. و اینکه این افراد ممکن است به جایی برسند که فکرهایی تخیلی درباره ارتباط صمیمی با فردی که تازه آشنا شده‌اند داشته باشند و اینکه حتی به یک حیوان خانگی روی بیاورند و دلبستگی عجیبی به این حیوان داشته باشند.

تاثیر اختلال شخصیت اسکیزوئید بر شغل و جایگاه اجتماعی چیست

تاثیر اختلال شخصیت اسکیزوئید بر شغل و جایگاه اجتماعی

این افراد بیشتر دوست دارند کاری را انجام دهند که انفرادی است مانند : نگهبانی ، رانندگی کامیون ، کار با کامپیوتر و ... . تمایلی به برقراری ارتباط با دیگران و انجام کارهای گروهی را ندارند. ولی این به این معنا نمی‌تواند باشد که در کارهای انفرادی خود عملکردی ضعیف دارند. و بیشتر جذب کارهای انفرادی که در آن حداقل ارتباط با اجتماع را خواهان است می شوند. بعضی از آنها حتی دارای مسولیت‌های مهم شغلی هستند و هرگز دنبال تحسین و تشویق دیگران نیستند. و نسبت به اجتماع دارای بی تفاوتی عاطفی هستند و این حتی در روابط زناشویی آنها نیز تاثیر گذاشته و در آن ضعف دارند و بیشتر نیاز آنها تنها بودن است.

علائم افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید

این اختلال که باعث دوری از اجتماع و محدود شدن عواطف و احساسات می‌شود در اوایل بزرگسالی خود را نشان می‌دهد و دارای علائم زیر است:

  • این افراد میلی به روابط صمیمی با دیگران نداشته و از آن لذت نمی‌برند.
  • به داشتن روابط جنسی با همسر خود علاقه‌ای ندارند.
  • فعالیت‌های انفرادی را به گروهی ترجیح می‌دهند.
  • انجام هر کاری باعث لذت آنها نشده و کمتر کاری باعث لذت در آنها می‌شود.
  • تشویق یا تمجید و خرده گیری دیگران برای آنها مهم نیست.
  • بجز بستگان درجه اول هیچ دوست صمیمی یا مورد اطمینانی ندارند و حتی گاهی اوقات هیچ حس عاطفی را نیز نسبت به افراد خانواده ندارند و از لحاظ عافی سرد هستند.

دلایل ایجاد اختلال شخصیت اسکیزوئید در فرد

علت ایجاد اختلال اسکیزوئید به درستی مشخص نیست. می‌توان گفت عوامل ژنتیکی ، ارثی ، روانی و عوامل تربیتی و محیطی در ایجاد این اختلال در فرد تاثیر می‌گذارد. ریشه این اختلال معمولا از کودکی است و اگر کودک خجالتی باشد و یا هیچ گونه ابراز هیجانی نداشته باشد و یا خانواده اورا از اجتماع دور کرده و نگذارند با هم سنی‌های خود باشند می‌تواند زمینه ساز این بیماری در بزرگسالی باشد. تحقیقات نشان می‌دهد فرزندانی که دچار اوتیسم هستند والدینشان دارای اختلال شخصیت اسکیزوئید بوده‌اند. وجود اختلال شخصیت اسکیزوئید در نزدیکان بیمار می‌تواند نشان از ارثی بودن آن داشته باشد.

عوارض اختلال شخصیت اسکیزوئید

افراد مبتلا به این نوع اختلال شخصیت به ندرت خشمگین و عصبانی می‌شوند زیرا اصلا تمایل به ارتباط با دیگران ندارند و در تعامل با اجتماع خود را محدود می‌کنند در نتیجه شرایطی مشابه مثل اختلالات خلقی ، اختلالات اضطرابی و دیگر اختلال‌های شخصیتی در این افراد رایج تر از سایرین است. این افراد معمولا در مدرسه ، کار دچار مشکل می‌شوند و حتی ممکن است دچار افسردگی و اضطراب شوند ویا حتی مجبور به مصرف مواد مخدر و خودکشی شوند.

اختلال شخصیت اسکیزوئید و ارتباط آن با دیگر اختلالات

بعضی این اختلال را با اسکیزوفرنی اشتباه می‌گیرند. جدا از شباهت‌ها ، این دو اختلال تفاوت‌های زیادی دارند ولی در برخی مواقع اختلال شخصیت اسکیزوئید پیش درآمدی بر اسکیزوفرنی می‌باشد در اسکیزوفرنی بیمار ارتباط خود را با واقعیت از دست داده و دچار نوعی جنون می‌شود البته درشخصیت اسکیزوئید نیز این مورد دیده می‌شود اما خیلی کمتر از اسکیزوفرنی. درمان‌هایی که برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی گذاشته می‌شود، می‌تواند باعث بهبود افراد مبتلا به اسکیزوئید هم شود.
این اختلال با اختلال شخصیت پارانوئید نیز تفاوت‌هایی دارد. در اختلال شخصیت پارانوئید فرد بسیار بی اعتماد است و فکر می‌کند دیگران می‌خواهند به او آسیب بزنند و یا از آنها سو استفاده می‌کنند و به همین دلیل از ارتباط با دیگران دوری می‌کنند اما افراد اسکیزوئید اصلا تمایل به برقراری ارتباط ندارند.
همانطور که گفته شد افراد مبتلا به این اختلال تمایل و علاقه‌ای به برقرای ارتباط با دیگران ندارند اما در اختلال شخصیت اجتنابی فرد خواهان برقراری ارتباط هست اما به دلیل ترس از طرد شدن از آن دوری می کند.

درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید

افراد مبتلا به این اختلال معمولا به درمانگر مراجعه نمی‌کنند مگر دیگران آنها را ببرند. برای درمان دارو درمانی به تنهایی موثر نیست و باید در کنار آن روان درمانی نیز انجام شود.

1- روان درمانی
بهترین روش برای درمان این بیماری روانکاوی است این امکان وجود دارد که افراد نتوانند با درمانگر ارتباط هیجانی خوبی را برقرار کنند ولی در فرآیند درمان همکاری کرده و فعالانه در جلسات شرکت می‌کنند. آنها معمولا برای افسردگی و یا مشکل در روابط زناشویی و.. به درمانگر مراجعه کرده ودلیل مراجعه آنها اسکیزوئید نیست . روان‌ درمانی به فرد کمک می‌کند تا روند اجتماعی شدن را با دشواری کم‌‌تری پیش ببرد. در کنار آن خانواده نیز در حین درمان باید از نظر عاطفی فرد را حمایت کنند زیرا به درمان او کمک زیادی کرده و سرعت می‌بخشد.
2- دارو درمانی
از دارو هم می‌توان برای درمان این اختلال و سرعت بخشیدن به آن استفاده کرد ولی تاثیر آن زیاد نیست و باید در کنار دیگر درمان‌ها از آن استفاده شود. درمان این اختلال با داروهای ضد افسردگی و محرک روانی در برخی موارد تاثیر گذار بوده دارو درمانی برای اختلال شخصیت اسکیزوئید توصیه نمی‌شود با این حال در برخی شرایط ویژه داروهای آنتی سایکوتیک به کار برده می‌شود. به طور کلی تجویز دارو برای این اختلال روانی تنها برای مدتی می‌تواند باشد.
3- گروه درمانی
گروه درمانی هم گزینه درمانی خوبی برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید می‌باشد. در این درمان فرد را وارد گروهی کرده و ممکن است در ابتدا ارتباطی نباشد اما به مرور زمان اعضای گروه برای فرد مهم شده در این درمان ممکن است فرد تا مدت‌ها در گروه ساکت بماند. ولی کم کم این روند بهبود پیدا می‌کند.